Herinneren tijdens de feestdagenHet gemis van een overleden dierbare blijft, zeker tijdens de feestdagen. Tijdens deze periode staan we vaak in het bijzonder even stil bij het bij het verlies. Met Kerst komen we samen met familie en denken we aan degene die er niet meer is. En met Oud en Nieuw maken we doorgaans de balans op van het jaar dat voorbij is. Wat kunt u doen om te herdenken tijdens de feestdagen?

Wat kunt u doen met Kerst?
Met Kerst komt de hele familie vaak bij elkaar. Vraag of iedereen iets meeneemt dat hem of haar herinnert aan een familielid dat er niet meer bij is. Zo kunt u herinneringen ophalen en met elkaar delen en hoort u misschien iets dat u nog helemaal niet wist van uw dierbare. Deze dierbare herinneringen en gesprekken geven de Kerst een extra warm gevoel. Ook kunt u nog samen het graf of de strooiplek bezoeken.

Voor iemand die is overleden, branden we vaak een kaarsje. U kunt een kaarsje aansteken bij u thuis, samen met familie, maar bijvoorbeeld ook in de kerk of bij het graf.

Heerlijk eten en kerstmis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om uw overleden dierbare er toch een beetje bij te laten zijn kunt u als onderdeel van de maaltijd iets klaarmaken wat de overledene lekker vond. Zo zorgt u met het serveren van de lievelingssoep of het toetje die hij of zij graag at voor een heel speciaal moment.

Een geloof kan troost bieden. Bezoek daarom een dienst, bijvoorbeeld in de kerk, moskee of synagoge. Iedere cultuur rouwt en herinnert op zijn eigen manier. In Finland gaat iedereen op kerstavond bijvoorbeeld naar het kerkhof waar dan een dienst wordt gehouden voor alle overledenen. Ook versieren de Finnen de graven van hun dierbaren met kaarsjes, bloemenkransen of dennentakken.

Er zijn speciale herdenkingsbijeenkomst die in het teken staan van het herdenken van overleden dierbaren. U kunt ook bij u in de buurt een herdenkingsbijeenkomst bezoeken.

Wat kunt u doen met Oud en Nieuw?
Schrijf op een briefje een boodschap aan uw overleden dierbare. U kunt deze vastbinden aan een vuurpijl en om middernacht naar uw dierbare schieten.

Het is ook mogelijk om een wensballon op te laten voor uw overleden dierbare. Fluister een wens voor hem of haar en laat de ballon los. Deze stijgt langzaam op naar uw dierbare. Let op: in sommige gemeenten is het oplaten van een wensballon verboden. Zoek daarom goed uit wat bij u in de buurt mogelijk is.

Tip: denk vooral ook aan kinderen
Wat u ook doet, denk ook aan de kinderen. Volgens rouwdeskundige Leoniek van der Maarel hebben kinderen hulp nodig bij het herdenken van een dierbare. Betrek ze er daarom bij of doe iets speciaals om te herdenken met kinderen. Wanneer u op laagdrempelige wijze samen met kinderen wilt herinneren, dan kunt u bijvoorbeeld een digitale ster plaatsen via Sterrenhemel. Hier kunt u ook een persoonlijke tekst bij zetten. Zo legt u een herinneringsplek vast en deelt u uw emotie.

Keurmerk

Wij voeren het Keurmerk Uitvaartzorg. Klik op het beeldmerk voor meer informatie.

Ervaringen

"Wij hebben de uitvaart samen met Rien de Bruijne mogen regelen en vorm geven op de manier die wij wensten en bij ons past, geen doorsnee uitvaart maar zeer persoonlijk. Rien stond daarin naast ons, we kijken hier met een heel goed gevoel op terug."

Klik hier voor meer ervaringen

Neem contact op

AdresTelefoon
Werckendetstraat 4 0111450717
4301 MP ZierikzeeFax
(bezoek op afspraak) 0111450718

E-mail
info@uitvaartgo.nl

Live chat
Klik op de paarse knop rechts onderop de website om een chatsessie te starten.