Drie ontwikkelingen in de uitvaartbranche

 


Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

1. Het mag ook echt anders
Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een uitvaart buiten de kerk of het uitvaartcentrum. Een afscheid kan buiten in de natuur of thuis plaatsvinden. Maar denk ook eens aan locaties zoals Slot Moermond, een strandrestauratie aan de Zeeuwse kust, de mogelijkheden zijn legio. 

Ook voor het rouwvervoer geldt dat er alternatieven zijn, zoals een rouwbus, loopkoets of uitvaarttruck. En wat dacht u van de muziek tijdens de afscheidsdienst? Tegenwoordig wordt er ook regelmatig gekozen voor vrolijke muziek. Daarnaast kunnen de nabestaanden een videoverslag of fotocollage laten maken als aandenken.

2. Nabestaanden willen meer zelf doen
Er ontstaat meer vrijheid omdat ongeschreven regels worden losgelaten. Nabestaanden kunnen daarom ook een eigen invulling aan het afscheid geven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: 

- Het helpen bij de laatste verzorging (het wassen, aankleden en opmaken)
- Het samenstellen van de rouwkaart met eigen teksten of foto’s
- Het dragen van de kist
- Het zelf maken van de kist (mits deze voldoet aan de wettelijke eisen)
- Zingen of bespelen van een instrument tijdens de afscheidsdienst
- De koffietafel thuis of in het favoriete restaurant van de dierbare laten plaatsvinden

3. ​Groene uitvaart
Steeds meer mensen vinden een duurzame samenleving en milieuvriendelijk zijn belangrijk. Zij kunnen daarom ook kiezen voor een milieubewust afscheid. Denk hierbij aan een uitvaartkist die gemaakt is van FCS-hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Voor elke gekochte kist plant Staatsbosbeheer een boom terug. Bij een groene uitvaart hoort ook een natuurbegraafplaats. Hier wordt iemand begraven in de natuur en mag er geen grafmonument worden geplaatst. Natuurgraven gaan langzaam op in de natuur. Eventueel kunt u zelf een plek uitkiezen en door een natuurgraf te kopen draagt u bij in het in stand houden van het natuurgebied.

Wat zijn uw wensen?
​Heeft u al nagedacht over uw uitvaartwensen? Kiest u voor een traditionele uitvaart of een persoonlijk afscheid? Bij Uitvaartverzorging Goeree-Overflakkee legt u eenvoudig uw uitvaartwensen vast. Neem contact op en ontvang het boekje "Mijn wensen" gratis.

 

Keurmerk

Wij voeren het Keurmerk Uitvaartzorg. Klik op het beeldmerk voor meer informatie.

Ervaringen

"Wij hebben de uitvaart samen met Rien de Bruijne mogen regelen en vorm geven op de manier die wij wensten en bij ons past, geen doorsnee uitvaart maar zeer persoonlijk. Rien stond daarin naast ons, we kijken hier met een heel goed gevoel op terug."

Klik hier voor meer ervaringen

Neem contact op

AdresTelefoon
Werckendetstraat 4 0111450717
4301 MP ZierikzeeFax
(bezoek op afspraak) 0111450718

E-mail
info@uitvaartgo.nl

Live chat
Klik op de paarse knop rechts onderop de website om een chatsessie te starten.